Houten heipalen

Houten heipalen

Zowel in de woningbouw als in de landbouw zijn houten heipalen een veel voorkomend constructief product. Geprefabriceerde funderingen zijn gunstig, maar de houten heipalen zijn, vooral bij toepassing op nieuwbouw op kleinere schaal, vrijwel altijd financieel voordelig. Al vele tientallen jaren wordt de houten heipaal gebruikt bij bouwprojecten, waaronder de aanleg van rioleringen en wegen. Daarnaast maken kassencomplexen, dierenschuren, wagenschuren, bruggen en sleufsilo’s vaak gebruik van houten palen voor fundering ondersteuning. De lengtes van de houten heipalen variëren van bijvoorbeeld 1 tot 22 meter. Houten heipalen hebben standaard een punt diameter van 9 tot 16 cm. Andere afmetingen zijn natuurlijk ook verkrijgbaar.

Houten heipalen kopen

Schorspalen, die ook wel houten heipalen worden genoemd, worden gebruikt om het gewicht van het gebouw dat zich erboven bevindt over te brengen naar diepere zandlagen die sterk genoeg zijn om de constructie in stand te houden. Het slaan van heipalen heeft tot gevolg dat de heipalen tijdens het slaan aan de zandlagen “kleven”, waardoor ze meer draagkracht krijgen. Dit “kleven” aan de zandlagen geeft heipalen een andere naam, namelijk kleefpalen. Meestal hebben lichte bouwconstructies een fundering die ondersteund wordt door heipalen. Bijvoorbeeld bij woningbouw, rioleringswerken en wegenbouw wordt gebruik gemaakt van projecten waarbij houten funderingspalen worden aangebracht. De term houten kaspalen verwijst naar de materialen die gebruikt worden bij de bouw van kassen in de landbouwindustrie.

Een houten heipaal in het algemeen

In algemene zin is de houten heipaal al eeuwenlang in gebruik. Het Paleis op de Dam, welke ligt in Amsterdam, en het Witte Huis aan de Maas, welke ligt in Rotterdam, zijn twee uitstekende voorbeelden. Er zijn daarnaast nog steeds projecten gaande om houten heipalen te slaan onder woningen en bedrijfspanden en ook bij grondwerken, wegwerkzaamheden en waterbouw.

Materialen van een heipaal

Het grootste deel van het heipaal aanbod komt van naaldhout dat in Europa wordt geoogst. Als de bomen gekapt worden, varieert de leeftijd van deze bomen van 25 tot 80 jaar. Nederland, de Ardennen, het Sauerland en de Eifel zijn de locaties van de sparrenbossen die de grondstof leveren voor de productie van de houten heipaal. Bij het heien moeten de houten palen op een diepte worden gezet die ver onder het niveau van het grondwater ligt, zodat ze niet gevoelig zijn voor rotting. Daarom worden op de houten heipalen vaak betonnen oplangers, ook wel betonnen opzetters genoemd, aangebracht. Hierdoor wordt de kop van de houten heipaal diep onder het niveau van het grondwater geduwd.

Afmetingen en diameters van een heipaal

De lengte van de houten heipalen kan variëren van 1 meter tot enkele meters tot zelfs meer dan 22 meter. De heipalen hebben tevens conventionele punt maten welke ook kunnen variëren.

Aandachtspunten bij houten heipalen kopen

Bij het kopen van houten heipalen, zijn er een aantal belangrijke overwegingen. Houten palen zijn bijvoorbeeld geschikt voor gebruik als heipalen, als ze door het gewicht van het gebouw niet overbelast raken. De houten palen moeten daarnaast te allen tijde volledig onder water staan. Daarom moet het hoogste punt van de houten palen ten minste 200 millimeter onder het laagste punt van het water blijven.

De voordelen van houten heipalen

Sinds het begin der tijden doen houten palen met succes hun werk. Het gebruik van houten palen die gebruikt worden als heipalen is dan ook heel gewoon. Aan het gebruik van houten heipalen zijn een aantal voordelen verbonden. Zo zijn ze bijvoorbeeld zeer duurzaam, betrouwbaar, goedkoop en ook nog eens licht van gewicht. Funderingspalen van hout zijn de meest kosteneffectieve keuze, naast dat het de meest duurzame en ecologisch gunstige optie is. Ze kunnen honderden jaren hun doel blijven dienen als ze correct in de grond worden geplaatst. Het gebruik van houten heipalen is vrijwel altijd mogelijk. Het gebruik is echter wel afhankelijk van de behoeften, het budget en de beschikbare ruimte. 

Heeft u specifieke vragen, neem dan contact met ons op via het contactformulier.