Boompalen of SPK Palen

Boompalen of SPK Palen

Boompalen of ook wel SPK palen genoemd, worden gebruikt om pas geplante bomen extra steun en stabiliteit te geven. Een boom die pas geplant is heeft nog niet voldoende wortels en kan gemakkelijk omvallen bij harde windstoten. Naast dit voordeel voorkomt een boompaal of SPK paal dat de wortels verschuiven, waardoor de wortels uiteindelijk beter aan kunnen groeien, hierdoor kan de boom zich goed ontwikkelen.

Boompalen en SPK palen kopen

Het is dus gebruikelijk om boompalen langs bomen te plaatsen. De conventionele gedachte was dat een stevige, lange boompaal die reikt tot een punt direct onder de kruin van de boom gebruikt moest worden om jonge bomen die pas geplant waren te steunen. De reden hiervoor was dat pas geplante bomen nog geen gevestigd wortelstelsel hebben om ze stevig in de grond te laten wortelen. Daarom is een steunpaal nodig om de boom te beschermen tegen windschade. In dit geval kan een boompaal worden gebruikt om de boom te ondersteunen.

Zaailingen die in de wind slingeren worden echter juist aangemoedigd om te groeien en daardoor maken ze meer wortelstelsels aan. Als voor een jonge boom slechts een kleine boompaal wordt gebruikt, dan krijgt deze boom een grotere bewegingsvrijheid en zal de stam van de boom zich dikker ontwikkelen ten opzichte van het gebruik van een lange boompaal.

Een boom- of SPK paal perfect plaatsen

Onverduurzaamde boompalen of SPK palen kunnen gebruikt worden voor bomen die slechts korte tijd hulp nodig hebben van een boompaal. De overgrote meerderheid van de bomen heeft daarentegen tussen de vier en zeven jaar ondersteuning nodig. Daarvoor worden geïmpregneerde boompalen gebruikt of palen die een betere duurzaamheid hebben, zoals Kastanje- of Robinia boompalen. Beide varianten zijn bij ons te verkrijgen.

Bij het plaatsen van de boompaal moet 20 tot 30 centimeter afstand van de voet van de boom gehouden worden. De meest voorkomende windrichting is ook van belang. Plaats de boompaal zodanig ten opzichte van de boom dat de boom van de paal af waait. Het zuidwesten is de meest gebruikelijke windrichting. Op winderige plaatsen of om esthetische redenen kan er besloten worden om elke boom met twee of zelfs drie boom of SPK palen te beplanten. Zorg ervoor dat de boompaal ongeveer 10 centimeter onder de kroon staat, zodat schuurschade van de takken wordt voorkomen. 

Verschillende soorten hout

Bij een boompaal of SPK paal kopen heeft u de keuze voor verschillende soorten hout. Dennen en sparren zijn de meest voorkomende soorten voor een boompaal kopen. Maar ook Lariks/Douglas, Kastanje en Robinia zijn houtsoorten die vaak worden gebruikt. Uiteraard is er een grote verscheidenheid aan mogelijkheden wat betreft de vormen en afmetingen waarin de boom en SPK palen verkrijgbaar zijn.

Verschillende afwerkingen van een boompaal

Naast de verschillende soorten hout voor een boompaal of SPK paal heeft u ook nog de keuze uit verschillende afwerkingen. Gefreesde palen zijn houten palen die bewerkt zijn door een freesmachine, waardoor de houten palen glad en gelijkmatig zijn, evenals recht en rond. Deze zijn niet zoals geschilde palen, in die zin, dat ze geen verloop hebben en niet taps toelopen. Hierdoor krijg de houten paal een verfijnd uiterlijk. De schors wordt van de stam van de boom verwijderd om geschilde palen te maken, waardoor de houten palen er natuurlijker uitzien. De sterkte van geschilde houten palen is beter dan die van gefreesde houten palen. Bij het frezen van houten palen wordt de onderliggende houtstructuur namelijk doorbroken. Dit maakt gefreesde houten palen kwetsbaarder. 

Heeft u specifieke vragen, neem dan contact met ons op via het contactformulier.